Forskere advarer mot hjemmebruk av gelélakk

Det er lite som kan måle seg med velstelte negler med en pen lakk. Det er som å ha 10 ekstra smykker på seg. For å sikre at neglene holder seg sunne og sterke er det viktig å bruke en god håndkrem og neglebåndsolje daglig. Det du generelt bør gjøre er å ha en god håndkrem og neglebåndsolje i vesken. Bruk dem gjerne flere ganger om dagen. Det vil sikre riktig fuktighet i neglene og gi dem ekstra næring. For at neglene skal vokse ekstra godt og bli sterkere enn det de er i utgangspunktet, finnes det masse kosttilskudd som er spesielt laget for å styrke neglene. Både kalsium, jern, D- og B-vitamin er bevist å ha en god effekt på hvordan neglene dine vokser. Naturlige negler som er velstelt og sunn er vel og bra, men vi jenter liker nå en gang det lille ekstra. Når det kommer til ulike neglelakker på markedet er det et enormt utvalg og de senere år er det gelelakkene som har tatt over mer og mer. Forskjellen på vanlig neglelakk og gelélakk er at vanlig lakk tørker i luft etter et visst antall minutter, mens gelélakken må herdes under UV-lys eller led light. Det flotte med gelélakken er at den sitter i opptil tre uker, er blankere og flasser ikke. Det er i alle fall hva produsentene hevder. Alle som har prøvd gelelakk vet at sannheten ofte er en helt annen. I alle fall om man gjør det selv hjemme.

Gelelakk til hjemmebruk

Skal du ordne neglene hjemme må du følge samme fremgangsmåte som på klinikken. Først må man klargjøre neglene for lakkering. Dette gjøres ved at neglene files og neglebåndene dyttes og klippes. Før du starter må bestemme deg for hvilken form du vil ha på neglene. Den største forskjellen på gelelakk og tradisjonell neglelakk er at gelelakk herdes ved hjelp av UV-lys, mens tradisjonell neglelakk lufttørker. Skal du legge gelelakk hjemme må du derfor først gå til anskaffelse av en UV lampe. Disse kan kjøpes på internett, og koster fra 300 til 1000 kroner. Shellac er en blanding av 50 % vanlig neglelakk og 50 % gelélakk. Godt forarbeid er utrolig viktig når man skal legge gelélakk, så husk å avfett neglene godt etter filing. Ved påføring av gelélakk er det viktig å seale neglen, det betyr å legge lakken på tuppen av neglen for å forsegle den. Dette må gjøres da gelelakk har en tendens til å trekke seg litt tilbake under UV-lyset. Akkurat som ved vanlig neglelakk legger du først en base coat, deretter den ønskede fargen og så en top coat til slutt. Gelelakk kommer i både matt og blank utførelse. Hva du ønsker av farge og finish, er helt opp til deg.

Leger advarer mot gelelakk hjemme

Gelelakker er relativt nytt på markedet og det er dessverre her som andre steder gode og dårlige leverandører. I Sverige har det den siste tiden pågått en diskusjon om gelelakk for hjemmebruk. Legene mener det kan være skadelig for huden å bruke den type UV lamper som selges for hjemmebruk. Da forskerne satte i gang sitt arbeid bestemte de seg også for å teste ut de ulike gelelakkene på markedet. Tanken var å finne en anbefaling på hvilke som herdet raskest, og dermed utsatte brukeren for minst mulig UV-stråler. Resultatene de fant var mildt sagt skremmende. Flere av gelelakkene inneholdt store mengder uherdede akrylater. Akrylater som dette er ekstremt allergifremkallende om de kommer i kontakt med huden. Når neglene herdes under UV-lampen vil de uherdede akrylatene frigjøres i luften og brukeren vil ende opp med å puste inn kreftframkallende stoffer. Etter at rapporten ble kjent, beordret det svenske legemiddelverket alle gelelakker med uherdet akrylater fjernet fra markedet umiddelbart. Det vites ikke om disse typene lakker er på det norske markedet, men man bør sjekke bruksanvisningen godt for man anvender dem.


Privacy Policy