Her er grunnen til at de gule klumpene dukker opp under huden

Akneproblemer er noe de aller fleste opplever fra tid til annen. De ser ikke bra ut og mange føler ubehag med å vise seg på jobb eller blant venner når problemene er som størst. Man finner sjelden støtte i det faktum at alle har dette problemet fra tid til annen. Akne, eller kviser på godt norsk, er en betennelse i talgkjertler i huden, først og fremst lokalisert i ansikt og på øvre del av overkroppen. Visste du at disse kjertlene er over hele kroppen? Det er faktisk bare på håndflatene og under bena vi ikke kan få kviser. Årsakene til kviseutbrudd er sammensatt og i enkelte tilfeller komplisert å finne en løsning på, men i all enkelthet ligger årsaken i økt talgutskillelse og talg som blokkerer hårkjertler. Talg som blokkerer utløpet fra hårsekker og talgkjertler kalles komedoner, eller hudormer på fagspråket. Det er bakterier i huden som sammen med blokkerte talgkjertler fører til betennelse. Det vil si rødfarge og hevelse under huden. Hele denne prosessen påvirkes også av hormoner og medfødte egenskaper i huden spiller også en rolle. Det er hormonelle ulikheter og hudens egenskaper som avgjør om man får store plager med akne eller ikke. Vi har alle som tenåringer opplevd å ha kviser i kortere eller lengre perioder. De mest alvorlige tilfellene ser vi som regel hos personer i alderen 17-19 år. Menn er faktisk hardere rammet enn kvinner, igjen grunnet hormonelle ulikheter. Selv om menn gjerne har større plager enn kvinner, må kvinnene på sin side leve lengre med problemene. For de fleste kvinner forsvinner akneutbrudd ved 25-års alderen.

Behandlinger

For de fleste av oss vil daglig renhold av huden med Ph-vennlig såpe være nok til å holde problemet under kontroll. Ønsker man å gå mer grundig til verks, er det en rekke renseprodukter på markedet. De fleste leverandørene har i dag egne produktserier beregnet på menn. Vær dog oppmerksom på at disse produktene er ingen mirakelkur. Ønsker man å begrense utbrudd av akne må man ha gode rutiner for stell av huden og tenke over hva man spiser til daglig. For de som er virkelig plaget med akne og hudormer anbefales det å kontakte lege eller dermatolog for profesjonell hjelp.

Akne og kosthold

Et sunt kosthold er viktig for at kroppen vår skal fungere optimalt. Det samme gjelder for huden vår. Huden er tross alt det største organet mennesket har. Man har i mange år trodd at akne kunne begrenses betraktelig med godt kosthold, men nyere forskning viser at det er ikke fullt så enkelt. Ønsker man en frisk og stram hud er kosthold viktig, men hva gjelder akne er det få begrensninger i kosthold. Nyere kunnskap tyder på at det er kun søtsaker som inneholder mye hurtigvirkende sukker, f.eks. sjokolade, som har en tendens til å forverre tilstanden og føre til utbrudd av mer akne. Utover det er det ingen begrensninger i kosthold. Fet mat har ingen innvirkning på akneproblemer. Heller tvert imot, fet fisk har vist seg å hjelp på hudens elastisitet.

Hvordan leve med akne

Hvordan man best skal leve med akneproblemer er umulig å svare på. Det er utelukkende opp til den enkelte hvordan man takler det. Vi vet at mange sliter med depresjon og tunge tanker grunnet akneutbrudd. Alt vi kan anbefale er at man kontakter dermatolog for behandling og snakker med sin fastlege om sin tunge sinnstilstand. Har man problemer med å fungere i hverdagen har man krav på å få snakke med psykolog. Fastlege kan også være behjelpelig med kontaktinformasjon til ulike støttegrupper. Ofte kan det komme mye godt ut av en god samtale.


Privacy Policy