Skal skjorten nedi eller utenfor buksa?

En pen skjorte kan gjøre et helt antrekk, være det seg en enkel t-skjorte eller en pen dresskjorte. Skjorten er gjerne det første blikket lander på, om man ikke går hele veien og avslutter med et slips da. Skjorten nedi buksen eller utenfor? Det spørsmålet har menn og kvinner diskutert i mange år. Det vil si vi har diskutert det siden slutten av 70-tallet. Før den tid var det ingen diskusjon, uansett om man hadde på en t-skjorte eller dress; skjorten skulle alltid være nedi buksa. Noe annet var uhørt. I dag er liksom alt litt mer lov. Det startet med hippiene på 60-tallet, videre til punk på 70-tallet og grunsj på 80-tallet. Da 90-tallet kom var det tid for glam. Uansett tiår, folk har alltid funnet måter å uttrykke seg med klær på. I dag er det ikke så mange regler som det var før, men diskusjonen om skjorte nedi eller utenfor buksa har vi fortsatt med oss. Vi blir liksom aldri ferdig med den.

De forskjellige skjortene

I utgangspunktet finnes det tre forskjellige typer skjorter; dresskjorte eller penskjorte som mange kaller dem, fritidsskjorter og t-skjorter. Finskjorter har små collar-stays, som er stive plastbiter som settes inn i kragen for å holde formen. Skjorter som dette må strykes og bør henges opp etter vask. Selv om vi i dag har en rekke skjorter av typen “strykefri” er det ikke å anbefale. De er ofte laget av et dårligere stoff og er ubehagelige å ha på. Skal man først ha seg en pen skjorte er det verdt å legge noen ekstra hundrelapper på bordet for kvalitet og komfort. Den andre type skjorte vi menn kan velge, er såkalte fritidsskjorter. Disse har myk krage og trenger ikke nødvendigvis strykes om man behandler dem pent. Menn siste mulighet er den gode gamle t-skjorten. Elsket og hatet, men uansett å anse som en klassiker.

Bruksområde

Ser man tilbake til 60- og 70-årene, hadde fortsatt alle skjorter bestemte bruksområder. Man gikk for eksempel aldri på jobb i t-skjorte, så fremt man ikke var fagmann som snekker eller bilmekaniker. Samme gjaldt for fritidsskjorter. De ble brukt som navnet tilsier, bare på fritiden. Gjerne sammen med shorts på sommerstid, eller langbukser om man skulle delta i en sport, for eksempel golf. På jobb skulle man bruke dresskjorte, dette gjaldt både for de som satt i kassen på supermarkedet og for direktøren på kontoret. Slips var også en naturlig del av antrekket. I dag er disse klare bruksområdene og reglene en saga blott. Folk bruker det de ønsker selv, og mange møter opp både på jobb og fest i antrekk det ser ut som de har ramlet inn i.

Passform

Som med alle andre klær er passform det viktigste når det kommer til hvor bra skjorta ser ut på. Med andre ord, dersom passformen er feil spiller det ingen rolle hvor eksklusivt stoffet er, eller hvor godt slipset eller jakken matcher. Prøv modellene til flere forskjellige forhandlere og ta gjerne bilde av deg selv hver gang for å sammenligne. Eller få noen skjorter skreddersydd, da er du sikret perfekt passform hver gang.

Nedi eller utenfor buksa?

De lærde strides. Enkelte vil alltid si at skjorter, uansett type, skal nedi buksa. Andre vil mener det ikke har noe å si. For at du skal kunne bestemme selv, har vi et par enkle regler man bør følge.

  • T-skjorter. Inn eller ut helt opp til deg. Du fornærmer ingen ene eller andre veien.
  • Veldig enkel. De kommer i to ulike typer. Den mest vanlige i dag har litt lengre rygg enn front og er beregnet på å henge utenfor buksen. Fritidsskjorter som er like lange foran og bak skal alltid nedi buksen.
  • Dresskjorter skal alltid nedi buksen. Så enkelt er det med den saken. Hopp over slipset om du vil ha en litt mer casual look, med sørg for å få skjorten godt ned i buksa!

Privacy Policy