Styr unna disse dresstabbene

Menn har kledd seg i “uniform” i hundrevis av år. Det er en klesstil som man viser seg ute blant folk i og som viser at man er en gentlemann. Fra det flamboyante 1600-tallet med fargerike kostymer, høyhælte sko og krøllete parykker til det mørke viktorianske med frakk og flosshatt. Dressen har vært standarden i penere herreklær gjennom århundrer. I begynnelsen av det forrige århundret var menn alltid kledd i dress med vest, gjerne med et pent ur i lenke som tilbehør. Slips var standard, og man viste seg aldri i offentligheten uten. Som alle andre klesplagg har også dressen endret seg mye de siste 50 årene. På slutten av 50-tallet og videre på 60-tallet kom den nye, smalere stilen på markedet. Før denne typen dress kom på markedet var det skreddersydde som var mer regelen enn unntaket. De nye dressene ble sydd smale og fulgte kroppen mer enn de hadde gjorde før. 60-tallets dresser for dere som ikke er kjent med dem, er typen de bruker i tv serier som “Mad Men” og “Pan Am”. Ikke bare dressen ble smalere, også slipsene og jakkeslagene. Så kom 70-tallet og brede jakkeslag og bredere slips var inn igjen. For første gang ble det også “tillatt” å gå uten slips. Lange skjortesnipper over jakkekragen fikk man også. En trend som heldigvis ikke varte så lenge, selv om Don Johnson gjorde et tappert forsøk i Miami Vice på midten av 80-tallet.

Idag har vi for første gang et litt mer blandet dressmarked. Mange unge foretrekker smale tettsittende dresser, men dresser man sist så på 60-tallet er på full vei inn på markedet igjen. Mange eldre vil nok fnyse når de ser den yngre garde med smal dress og åpen skjortekrage uten slips, men vi lever i dag i et samfunn hvor nesten alt er lov. Og det er få plagg som ser bedre ut enn en veltilpasset dress, med eller uten slips.

Dress til hverdags og fest

I dag er dessverre dressen for mange blitt et rent festplagg. Den kommer fram julaften, begravelse og selvsagt på Norges store dag 17.Mai. Utfordringen når man bruker dette fantastiske plaget så sjelden er at man glemmer å ta vare på det. Det blir ofte hengende bakerste i skapet til man en morgen graver den fram, og forventer at den skal sitte som et skudd. Det mange glemmer er at en dress trenger bedre behandling enn våre andre dagligdagse klær. Klart, jeans og t-skjorter er bare å kaste i vaskemaskinen og 2 timer senere er det bare å ta på. En dress derimot, krever profesjonell rensing og en god runde med dampstrykejern om den skal fremstå i all sin prakt. Det samme gjelder en pen hvit skjorte, og la oss ikke glemme slipset som har ligget i dresslommen siden julaften i fjor. Når dagen kommer og dressen igjen skal få gleden av en luftetur, er det mange som får seg en ubehagelig overraskelse. Plutselig blir man påminnet at knappen røyk sist man tok av seg buksen, og grunnen til at slipset havnet i lommen var at man svei hull i det med gloen fra nyttårssigaren. Ennå verre blir det når man innser at man har vokst ut av konfirmasjonsdressen. Gode råd blir dyre, og ingenting er mer pinlig enn å være eneste festdeltaker i jeans og blazer når alle andre stiller opp i nypressede dressbukser og slips av siste mote. Det er helt greit at du ikke liker å gå i dress hver dag. Men skal man ha dress, må man respektere dressen. Sørg for at du leverer dressen på rens neste gang du har brukt den. For noen få kroner kan man henge den tilbake i skapet vel vitende at den er klar når anledningen krever det. Er man som menn flest, i alle fall oss som har kommet på feil side av 30, kan det være lurt å hente frem dressen et par ganger i året og forsikre seg om at skapfeen ikke har krympet den. Suit up!


Privacy Policy